icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-share icon-close icon-whatsapp
Het verschil maken. Hoe doe je dat?

Het verschil maken? Hoe doe je dat?

De missie van de ZorgZaak is: "Wij maken het verschil in het leven van mensen". Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Soms is dat niet zo gemakkelijk maar op andere momenten is dat verschil bijna per ongeluk zo maar gemaakt. Mariëlle, medewerkster van onze zorglocatie de ZorgVilla, vertelt daarover.

"Het werken in de zorg is vaak zwaar werk, zowel lichamelijk als geestelijk. Vaak kom je voor moeilijke momenten te staan, vaak heb je te maken met verdrietige situaties. Maar dan gebeurt er opeens iets moois waardoor je weer weet hoe prachtig het werken in een zorgverlenend beroep eigenlijk kan zijn. Gisteren had ik zo'n momentje. 

NIEUWSBRIEF
Ieder kwartaal wordt er een nieuwsbrief gemaakt voor de bewoners en familie van de ZorgVilla. Voor die nieuwsbrief hadden we het plan om een nieuwe rubriek op te starten met als naam “Geef de pen door”, geschreven vanuit de visie dat achter ieder mens en dus ook iedere bewoner van de ZorgVilla, een boeiend verhaal schuilt.  Hoe mooi is het dan, om die levensverhalen en herinneringen vast te leggen en te publiceren in de nieuwsbrief? Zo gezegd, zo gedaan en aan mij de eer om als eerste een interview met één van onze bewoners af te nemen. En zo zat ik op een mooie lentemiddag samen met een bewoonster in de prachtige tuin van de ZorgVilla.

OP DE PRAATSTOEL
Mevrouw Jager (niet haar echte naam, maar zo noemen we haar maar even) was de ideale kandidate voor het interview. Ik had geluk, want ze zat op haar praatstoel die middag. Een eerste vraag naar haar jeugd en herinneringen resulteerde in een een waterval aan anekdotes. Ik werd helemaal meegenomen door haar enthousiaste verhaal over haar jeugd in de 30-er jaren van de vorige eeuw. Verhalen over spelen op straat, touwtje springen, hinkelen, belletjes trekken en kattenkwaad uithalen. Als groep kinderen was je samen sterk en wat een lol werd daaraan beleefd. Kattenkwaad, ja, maar dingen werden nooit stukgemaakt, dat deed je gewoon niet. Altijd buiten spelen. En dan,  bij schemerlicht, stenen op een golfplaten dak gooien van boer Hendrik, net zo lang totdat hij in zijn lange onderbroek boos naar buiten kwam rennen terwijl de kinderen achter een muurtje zaten te gniffelen.

Mevrouw Jager was even weer 8 jaar oud, haar ogen glommen, zo mooi om te zien. Tijdens het vertellen verdween de glimlach niet meer van haar gezicht en telkens vertelde ze weer hoe een een prachtige jeugd ze had gehad. Ook waren er verhalen waarbij de emotie weer werd gevoeld en de tranen even tevoorschijn kwamen. Hoe fijn is het dan om een troostende arm te kunnen bieden. Boven alles bleven toch de mooie jeugdherinneringen de boventoon voeren en ze vertelde over de levensles die ze had geleerd: "met een positieve levensinstelling kun je elke situatie overwinnen"

MIJN DAG KON NIET MEER KAPOT
Na een uurtje gingen we weer naar binnen, het was te koud geworden om nog buiten te kunnen zitten. Ik gaf haar een knuffel als dank en ze vertelde me dat ze het zo fijn vond om al die herinneringen weer eens op te halen en dat ze zich nu zo blij voelde. Ik werd er stil van. Soms kun je, zonder dat je het in de gaten hebt,  zomaar het verschil maken in het leven van een ander mens. Vandaag heb ik dat voor mevrouw Jager kunnen en mogen doen. Maar hetzelfde heeft ze voor mij gedaan, mijn dag kon niet meer kapot!" 

 

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven? Volg ons online

Adres

Het Haagje 129A
7902 LE Hoogeveen

Heeft u zorg nodig?

Bel 0528 - 341 965