icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-share icon-close icon-whatsapp
Het verschil maken. Hoe doe je dat?

Geluksmomentjes...

Als je in de zorg werkt, maak je regelmatig veel moeilijke en aangrijpende momenten mee. Maar teglijkertijd zijn er iedere dag ook geluksmomentjes te vinden die je dag weer helemaal goed kunnen maken. Je moet ze gewoon weten te vinden. Wijkverpleegkundige Kathalijn vertelt daar over.

Nederland zucht onder een hittegolf waarbij de thermometer zelfs de 40 graden weet te bereiken. Het is erg warm, koele plekjes zijn vandaag bijna niet meer te vinden. Zwaar voor de bewoners van Huize De Eik, waar ik werk, maar ook zwaar voor het personeel. Tegelijkertijd is iedereen er zich ten volle van bewust dat we juist nu goed op elkaar moeten letten en goed voor elkaar moeten zorgen. 

EEN LANGE WARME WERKDAG
Als ik aan het begin van mijn dag in de kantoorruimte mijn computer opstart bereid ik me voor op een lange, warme werkdag. Dan bedenk ik me dat een goed begin, zoals bijna altijd, het halve werk is en dus neem ik me voor deze dag eens anders te gaan starten.

Ik loop naar de keuken en maak een kan met ijskoude limonade. Gewapend met de kan en een rol plastic bekertjes ga ik naar de afdelingen waar onze bewoners verblijven. Onze zorgverleners zijn inmiddels al ruim 1,5 uur aan het werk en zijn aangenaam verrast wanneer ze een verkoelend drankje ontvangen (geluksmomentje). 
Op de 2e etage kom ik een collega tegen die nét met een bewoner de lift in wil stappen. Met m'n voet tussen de liftdeur bied ik ook deze twee een koel drankje aan waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt (geluksmomentje).
Een aantal bewoners zijn nog op hun kamer en ook die breng ik een bezoekje waarbij, genietend van de frisse limonade, het gespreksonderwerk uiteraard.... het weer is (geluksmomentje). 
Als laatste zijn de bewoners die al in de huiskamer zijn aan de beurt en ook daar wordt de koele traktatie met dank aanvaard (geluksmomentje). 

Goed voorbeeld doet goed volgen want later, tijdens de koffiepauze, zie ik dat mijn collega van de receptie ook met de kan rondgaat en de bewoners nogmaals van een koud drankje voorziet (geluksmomentje). 
En als dan de bezorger van medische hulpmiddelen binnenkomt en met een dankbare glimlach een beker koude limonade naar binnen giet (geluksmomentje) kan mijn dag al niet meer stuk en heb ik voordat de de dag nog maar half voorbij is al 6 mooie geluksmomentjes gescoord. 

Ja, het is warm en dat is niet altijd even leuk, maar ondanks, of misschien wel dankzij die warmte heb ik vandaag een klein beetje het verschil kunnen maken in het leven van mijn collega's en onze cliënten. En ik dank ze van harte voor al die kleine, maar oh zo mooie geluksmomentjes. Het geluk vind je in kleine dingen, vandaag heb ik dat weer eens kunnen ervaren. 

Kathalijn


 

Altijd op de hoogte blijven? Volg ons online

Adres

Het Haagje 129A
7902 LE Hoogeveen

Heeft u zorg nodig?

Bel 0528 - 341 965