icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-share icon-close icon-whatsapp
Passiebloem

Positief

Vanochtend stapte ik mijn auto op weg naar mijn eerste klant. Mijn anders zo gemotiveerde werkhouding was vandaag ver te zoeken.  Ik vroeg mij af, hoe het toch kon dat ik me zo voelde…want ik ben oprecht dol op mijn werk.

Voor een HBO-verpleegkundige zoals ik ben, is wijkverpleegkundige een prachtig vak. Zeker sinds we zelf de zorg thuis mogen indiceren is deze job nog uitdagender geworden. En dan heb ik het nog niet eens over al die prachtige cliënten die ik ontmoet. Allemaal met meer of minder vragen voor hulp…allemaal met hun eigen verhaal. Daar mag ik dan samen met mijn team voor langere of korte tijd een rol in spelen. Alleen daarover zou je al het internet vol kunnen ‘bloggen’.

Het afgelopen weekend kwam ik tot een inzicht die gebaseerd is op de spreuk ”Alles wat je aandacht geeft, groeit”. Het is één van de oneliners die ik graag en vaak gebruik. Maar dit weekend vond ik ‘m opeens niet meer zo leuk, want als ik een vaktijdschrift opensla, of  een andere willekeurige Nederlandse krant, of op het Internet surf: geregeld is er aandacht voor de hoge werkdruk in de zorg, te weinig personeel op de werkvloer, slechte kwaliteit van zorg, het achterover drukken van geld door bestuursleden van instellingen en ga zo maar door. Er wordt veel aandacht gegeven aan het negatieve in de zorg. Het gevolg is, dat de zorg steeds impopulairder wordt en er bijna niemand meer écht met hart en ziel voor de zorg kiest. Begrijpelijk. Misschien is het de bedoeling van al die negatieve aandacht om juist meer mensen voor de zorg te enthousiasmeren? De noodzaak wordt door al dat negativisme in ieder geval wel duidelijk. Of is het nu eenmaal zo dat negatief nieuws beter verkoopt…Want dat is wetenschappelijk bewezen; onze hersenen signaleren eerder negatief nieuws en onthouden dat dan ook nog eens beter. Voor het positieve moeten we harder ons best doen maar het schijnt dat dat een krachtiger energie is…Mijn grote wens voor de toekomst is, dat we, medewerkers in de zorg, beginnen met het verspreiden van leuk nieuws over ons vak. Dat we met elkaar spreken in positieve termen. Gezamenlijk er een missie van maken om onze jongeren, waaronder onze eigen kinderen, het leuke van ons werk laten zien zodat ze blij worden van het enthousiasme dat we uitstralen. Thuiszorg heeft de toekomst. Ouderen blijven langer thuis wonen waardoor er nieuwe uitdagingen op ons pad komen. Hoe geweldig zou het zijn dat we, van helpende tot huishoudelijke hulp, van huisarts tot wijkverpleegkundige, met elkaar de mooiste en de beste zorg willen (blijven) bieden en trots zijn op wat we kunnen betekenen voor onze hulpbehoevende medemens. Niet alleen trots zijn, maar dat ook uitstralen, in woord en in gebaar. Zodat er een mooie tegenbeweging kan ontstaan. Een beweging, die positivisme in zorg uitstraalt. Wedden dat we dan weer mensen enthousiast krijgen voor werken in de gezondheidszorg?

Later op deze dag belde ik aan bij een cliënt. En terwijl ik wachtte, zag ik een prachtige bloem bij zijn voordeur. Een schitterende passiebloem, die in al zijn schoonheid mij toe straalde. Toen ik vervolgens die oude man in de deuropening zag staan, zichtbaar verheugd om mij te zien, voelde ik het weer. Ik heb echt prachtig werk!

Ellen Wiersma
Wijkverpleegkundige bij de ZorgZaak

Altijd op de hoogte blijven? Volg ons online

Adres

Het Haagje 129A
7902 LE Hoogeveen

Heeft u zorg nodig?

Bel 0528 - 341 965